Bu çalışmada, Gelişim Tıp Laboratuvarları’na çeşitli hekim ve sağlık kuruluşlarından, çoklu allerjen tespiti amacıyla hasta serum örneği gönderilen, ya da örneği laboratuvarımızda alınan 100 hastanın test sonuçları analiz edilmiştir. Hastaların, muhtemelen tamamının allerjik reaksiyon öyküleri ya da şüpheleri vardır. Hasta örneklerinin tamamı, 107 farklı allerjeni ayrı ayrı tespit eden, Protia Allergy-Q (Proteome Tech) geniş allerji paneli saptama kitiyle çalışılmıştır. Yöntemin esası Enzim Immuno Assay olup, tüm hasta örneklerine standart olarak aynı yöntem uygulanmıştır.
Çalışma, tam otomatize ve belirtilen kite ait standardize edilmiş olan ProteomeTech Q-PROCESSOR cihazı ile yapılmış ve sonuçlar yine bu kitlere özel olarak geliştirilmiş Q-SMART değerlendirme cihazı ile ayrıntılı şekilde analiz edilmiştir.
Hastalarda elde edilen allerjen sonuçları, pozitiflik düzeylerine göre 7 gruba ayrılarak değerlendirilmiştir.
Bunlar:
Spesifik IgE Değeri |
Allerji Düzeyi |
Yaşa Göre Total IgE Değerleri |
0-0.34 IU/mL arasında ise: 0.35-0.69 IU/mL arasında ise: 0.70-3.49 IU/mL arasında ise: 3.5-17.49 IU/mL arasında ise: 17.5- 49.99 IU/mL arasında ise: 50- 99.99 IU/mL arasında ise: >=100 IU/mL arasında ise: |
Class 0 Negatif Class 1 Çok düşük allerji Class 2 Düşük allerji Class 3 Orta Düzey allerji Class 4 Yüksek allerji Class 5 Çok yüksek allerji Class 6 Aşırı yüksek allerji |
1 Yaş altında <29 IU/mL 1-2 Yaş arası <49 IU/mL 2-3 Yaş arası <45 IU/mL 3-9 Yaş arası <52 IU/mL Erişkin <87 IU/mL |
-
ALLERJEN SPESİFİK IgE SONUCU POZİTİF VE NEGATİF BULUNAN HASTA SAYILARI
100 hasta örneğinden 38 (%38)’inde, en az bir ya da birden fazla Spesifik IgE sonucu pozitif olarak bulunmuştur.
62 (%62) hastanın sonuçları ise, tümüyle negatif olarak bulunmuştur.
B. ALLERJİ DÜZEYLERİNE GÖRE HASTALARIN GRUPLANDIRILMASI
1. En Yüksek Class 1 (Çok Düşük Allerji) Düzeyinde Pozitiflik Bulunan Hasta Sayısı: 6
100 hastadan 6 (%6)’sında, en yüksek olarak Class 1 (Çok Düşük Allerji) düzeyinde pozitiflik saptanmıştır
Bu grup, toplam pozitif sonuç bulunan 38 allerjik hastanın %15.8’ini oluşturmaktadır.
Bu grupta, toplam 6 hastada tümü Class 1 düzeyinde, toplamda 12 farklı Spesifik IgE sonucu pozitif bulunmuştur.
2. En Yüksek Olarak Class 2 (Düşük Allerji) Düzeyinde Pozitiflik Bulunan Hasta Sayısı: 11
100 hastadan 11 (%11)’inde, en yüksek olarak Class 2 (Düşük Allerji) düzeyinde Spesifik IgE pozitifliği saptanmıştır.
Bu grup, toplam pozitif sonuç bulunan 38 allerjik hastanın %28.9’unu oluşturmaktadır.
Çok Düşük (6) ve Düşük (11) Allerji bulunan hasta sayısı, 100 hasta içinde toplamda 17 (%17) olup, toplam sayısı 38 olan allerjik hastaların ise, %44.7’sini oluşturmaktadır.
Bu grupta, 11 pozitif hastaya ait toplam 110 allerjen pozitif bulunmuş olup, en yüksek pozitiflik Class 2 düzeyindedir.
3. En Yüksek Olarak Class 3 (Orta Düzey Allerji) Düzeyinde Pozitiflik Bulunan Hasta Sayısı: 7
100 hastadan 7 (%7)’sinde, en yüksek olarak Class 3 (Orta Düzey Allerji) düzeyinde Spesifik IgE pozitifliği saptanmıştır.
Orta Düzey Allerji bulunan grup, toplam pozitif bulunan 38 allerjik hastanın %18.4’ünü oluşturmaktadır.
Çok Düşük (6), Düşük (11) ve Orta (7) Düzey allerji bulunan grupların toplamı 24 olup, bu gruplar 100 hastanın %24’ünü ve toplam pozitif bulunan 38 hastanın da %63.15’ini oluşturmaktadır. Orta Düzey Allerji saptanan 7 hastanın, her hasta için farklı olmak üzere, toplamda 124 allerjeni pozitif olarak bulunmuştur.
4. En Yüksek Olarak Class 4 (Yüksek Allerji) Düzeyinde Pozitiflik Bulunan Hasta Sayısı: 8
100 hastadan 8 (%8)’sinde, en yüksek olarak Class 4 (Yüksek Allerji) düzeyinde Spesifik IgE pozitifliği saptanmıştır.
Yüksek Allerji bulunan bu grup, toplam pozitif bulunan 38 hasta içinde %21’lik bir oranı temsil etmektedir.
En yükseği Class 4 olmak üzere, bu grupta 8 hastada toplam 83 allerjen pozitif olarak bulunmuştur.
5. En Yüksek Olarak Class 5 (Çok Yüksek Allerji) Düzeyinde Pozitiflik Bulunan Hasta Sayısı: 3
100 hastadan 3 (%3)’ünde, en yüksek olarak Class 5 (Çok Yüksek Allerji) düzeyinde Spesifik IgE pozitifliği saptanmıştır.
Çok Yüksek Allerji bulunan bu grup, toplam pozitif bulunan 38 hasta içinde %7.9’luk bir oranı temsil etmektedir. Class 4 (Yüksek Allerji) bulunan 8 hasta ile birlikte, Yüksek ve Çok Yüksek Allerji bulunan hasta grubu 100 hasta içinde %11 ve toplam 38 pozitif hastanın da %28.9’unu temsil etmektedir.
6. En Yüksek Olarak Class 6 (Aşırı Yüksek Allerji) Düzeyinde Pozitiflik Bulunan Hasta Sayısı: 3
100 hastadan 3 (%3)’ünde, en yüksek olarak Class 6 (Aşırı Yüksek Allerji) düzeyinde Spesifik IgE pozitifliği saptanmıştır.
Bu grup, toplam pozitif bulunan 38 hasta içinde %7.9’luk bir oranı temsil etmektedir.
Yüksek (8), Çok Yüksek (3) ve Aşırı Yüksek (3) Alllerji bulunan hasta sayısı 14 olup, 100 hasta içinde bu oran %14 ve pozitif bulunan toplam 38 hastanın da %36.8’ini oluşturmaktadır.
-
POZİTİF BULUNAN ALLERJEN SAYISINA GÖRE HASTALARIN GRUPLANDIRILMASI
1. Yalnızca 1 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 4
100 hastadan 4 (%4) hastada yalnızca 1 adet allerjen pozitif bulunmuş olup, bu 4 hasta içinde en yüksek bulunan allerjen düzeyi de Class 2 ( Düşük Allerji)’dir.
2. Yalnızca 2 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 2
100 hastadan 2 (%2) hastada yalnızca 2 adet allerjen pozitif bulunmuş olup, bu 2 hasta içinde en yüksek bulunan allerjen düzeyi de Class 2 ( Düşük Allerji)’dir.
3. Yalnızca 3 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 4
100 hastadan 4 (%4) hastada yalnızca 3 adet allerjen pozitif bulunmuş olup, bu 4 hastadan 3’ünde pozitif bulunan allerjenler Class 1 (Çok Düşük) veya Class 2 ( Düşük Allerji) düzeyindedir. Yalnızca bir hastada, Kedi tüyüne karşı Class 4 (Yüksek Allerji) düzeyinde yüksek allerji saptanmıştır.
4. Yalnızca 4 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 1
100 hastadan 1 (%1)’inde yalnızca 4 adet allerjen pozitif bulunmuştur. Hastada House Dust (Class 3), Dermatophagoides farinea (Class 3), Acarus siro (Class 3), Dermatophagoides Pteronyssinus (Class 2) ev tozu ve akarlara karşı orta düzeyde allerji olduğu görülmektedir.
5. Yalnızca 5 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 4
100 hastadan 4 (%4)’ünde, 5 farklı allerjene karşı pozitiflik bulunmuştur. Pozitif bulunan 20 farklı allerjen içinde, en yüksek düzeyde allerji Class 4 (Yüksek Allerji) düzeyinde ve Çimen tozu (Grass Mix) ve Zeytin (Olive)’e karşı saptanmıştır. Diğer bulunan allerjenler düşük ya da orta düzeydedir.
6. Yalnızca 6 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 1
100 hastadan 1 (%1)’inde, 6 farklı allerjene karşı pozitiflik saptanmış olup, tüm allerjenler akarlara karşı ve Class 1 (Çok Düşük Allerji) düzeyinde bulunmuştur.
7. Yalnızca 7 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 2
100 hastadan 2 (%2)’sinde, 7 farklı allerjene karşı pozitiflik saptanmıştır. İki hastaya ait 14 allerjen içinde Fındık (Hazel nut) Class 5 (Çok Yüksek) ve akarlar (D.farinca ve Acarus siro) Class 4 (Yüksek) Allerji düzeyine pozitiflik saptanmıştır.
8. Yalnızca 8 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 2
100 hastadan 2 (%2)’sinde, 8 farklı allerjene pozitiflik bulunmuştur. En yüksek Class 4 (Yüksek Allerji) düzeyinde ev akarları ve Class 3 (Orta Allerji) düzeyinde Grass Mix grubuna karşı pozitiflik bulunmuştur.
9. Yalnızca 9 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 2
100 hastadan 2 (%2)’sinde, 8 farklı allerjene karşı pozitiflik bulunmuştur. Bu hastalardan birisinde ceviz ve fındığa karşı Class 6 (Aşırı Yüksek) ve şeftali, elma, susama karşı Class 3 (Orta Düzeyde), yumurtaya Class 4 (Yüksek) allerji olduğu, diğerinde ağırlıklı olarak akarlara karşı orta düzeyde allerji olduğu görülmektedir.
10. Yalnızca 10 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 1
100 hastadan 1 (%1)’inde, 10 farklı allerjene karşı pozitiflik bulunmuştur. En yüksek Huş ağacı Class 4 (Yüksek), Kedi tüyü Class 3 (Orta), Köpek tüyü Class 2 (Düşük), Şeftali Class 3 (Orta), Çimen tozları Class 2 (Orta) olmak üzere, çeşitli farklı allerjenlere karşı pozitiflik olduğu görülmektedir.
11. Yalnızca 12 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 2
100 hastadan 2 (%2)’sinde, 12’şer farklı allerjene karşı pozitiflik bulunmuştur. İki hastada, en yüksek Class 3 (Orta) düzey allerji bulunmuş olup, ev akarları, çimen ve ağaç tozları, birinde de düşük düzeyde balık, tavuk eti, kuzu eti, pirinç ve kestane gibi yiyeceklere karşı allerji olduğu görülmektedir.
12. Yalnızca 13 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 1
100 hastadan 1 (%1)’inde, 13 farklı allerjene karşı pozitiflik bulunmuş olup, pozitifliğin akarlara karşı yüksek, çimen ve ağaç tozlarına, ayrıca patatese karşı düşük düzeyde olduğu görülmektedir.
13. Yalnızca 16 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 1
100 hastadan 1 (%1)’inde, 16 farklı allerjene karşı pozitiflik saptanmıştır. Çeşitli ağaç tozları, çimen tozları yanında Ton, Somon balıkları, Deniz ürünleri, et, pirinç gibi yiyeceklere karşı yaygın bir allerji olduğu, ancak allerjinin genelde Class 2 (Düşük) ve Class 1 (Çok Düşük) allerji düzeyinde olduğu görülmektedir.
14. Yalnızca 17 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 4
4 farklı hastada (%4), en yüksek Class 3 (Orta Düzey) Allerji düzeyinde olmak üzere 17’şer farklı allerjen pozitif bulunmuştur.
15. Yalnızca 20 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 1
100 hastadan 1 (%1)’inde 20 farklı allerjen pozitif bulunmuştur. Ceviz, fındık ve susama karşı Class 6 (Aşırı yüksek), yer fıstığı Class 5 (Çok Yüksek), Soya fasulyesi Class 4 (Yüksek) allerji olduğu, akarlar ve çimen tozlarına karşı orta, bazı yiyeceklere karşı da düşük düzeyde allerji olduğu görülmektedir.
16. 26 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 1
100 hastadan 1 (%1)’inde, 26 farklı allerjene karşı yaygın allerji bulunmuştur. Kedi tüyüne karşı Class 6 (Aşırı Yüksek), Köpek tüyüne karşı Class 2 (Düşük), yiyeceklerden Susama karşı Class 6 ( Aşırı Yüksek), Akarlara karşı Class 4 (Yüksek) ve Class 3 (Orta), diğer bazı yiyeceklere karşı Class 2 ve 1 (Düşük), çimen ve ağaç tozlarına karşı Orta ve Düşük düzeyde yaygın allerji olduğu görülmektedir.
17. 28 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 1
100 hastadan 1 (%1)’inde, 28 farklı allerjene karşı yaygın allerji bulunmuştur. Allerjinin genelde Class 1 ve 2 (Düşük) düzeyde allerji olduğu, çoğunlukla da yiyecek grupları ile çimen ve ağaç tozlarını kapsadığı görülmektedir.
18. 32 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı: 2
100 hastadan 2 (%2)’sinde, 32’şer farklı allerjene karşı yaygın allerji bulunmuştur. Allerji düzeyi en yüksek Class 4 (Yüksek) ve Class 3 (Orta) allerji düzeyindedir. Çoğu alerjene karşı, bu düzeylerde pozitiflik görülmektedir.
19. 40 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı:1
100 hastadan 1 (%1)’inde, 40 farklı allerjene karşı pozitiflik bulunmuştur. Yaygın allerji söz konusu olmakla birlikte, en yüksek düzeyde Kedi tüyü, Kızılağaç ve Yakupotuna karşı Class 3 (Orta), ağaç ve çimen tozlarına, ayrıca çok sayıda yiyeceklere karşı Class 2 (Düşük) düzeyinde allerji olduğu görülmektedir.
20. 59 Adet Allerjen Pozitif Bulunan Hasta Sayısı:1
100 hastadan 1 (%1)’inde, 59 farklı alerjene karşı yaygın allerji söz konusudur.
Bu hastada en yüksek allerji Bermuda çimi ve Çayırotuna (Timothy grass) olup, Class 5 (Çok Yüksek Allerji) düzeyindedir. Diğer ağaç tozlarının düzeyi de Class 4 veya Class 3 düzeyindedir. Yine Class 4 ve Class 3 düzeyinde yaygın bir meyve/ sebze allerjisi bulunmaktadır. Düşük düzeyde akarlara karşı allerji bulunmaktadır.
D. POZİTİF BULUNAN ALLERJEN ŞİDDETİNE GÖRE HASTALARIN GRUPLANDIRILMASI
1. En Yüksek Olarak En Az 1 Adet Class 6 (Aşırı Yüksek Allerji) Düzeyinde Pozitif Allerjeni Bulunan Hasta Sayısı: 3
100 hasta içinde, bu şekilde 3 (%3) hasta bulunmaktadır. Bu hastalar, pozitif allerjeni bulunan 38 allerjen hasta grubunun da %7.9’unu oluşturmaktadır.
3 hastaya ait, toplam 7 allerjen Class 6 düzeyinde pozitif olarak bulunmuştur. Bunlar 2 ceviz, 2 fındık, 2 susam ve 1 kedi tüyü/epiteli şeklindedir.Bu hastalardan 1. hasta 5 yaşında bir çocuk olup, Total IgE düzeyi 2000 IU/mL (N.D.<52) üzerindedir. Bu hastanın toplamda 26 farklı allerjeni pozitif bulunmuştur. Kedi tüyü epiteli ve susama karşı pozitiflik Class 6 düzeyinde aşırı yüksek allerji, ev akarlarına karşı Class 4 (Yüksek), mantarlara karşı Class 3, Çimen tozlarına karşı Class 3, yer fıstığı, soya fasulyesi ve pirinç gibi yiyeceklere karşı Class 2 düzeyinde allerji, genel anlamda yaygın allerjisi söz konusudur.
2. hasta yine 5 yaşında bir çocuk olup, toplamda 20 allerjeni pozitif olarak bulunmuştur. Hastanın Total IgE’si 225 IU/mL (ND<52) olup, yaklaşık 5 kat yüksektir. Bu hastada ceviz, fındık ve susama karşı Class 6 düzeyinde Aşırı Yüksek Allerji bulunmuştur. Yer fıstığına karşı Class 5 düzeyinde (Çok Yüksek Allerji), Soya fasulyesine karşı ise Class 4 düzeyinde Yüksek Allerji, bulunmuştur. Bazı akarlara karşı da Class 3 ve Class 2 düzeyinde Orta ve Düşük allerji bulunmuştur.
3. hasta 11 yaşında bir çocuk olup, toplamda 13 allerjene karşı pozitifliği saptanmıştır. Total IgE düzeyi 303 IU/mL (ND<87 IU/mL) olup, 4 kat civarında yüksektir. Bu hastada Ceviz ve fındığa karşı Class 6 düzeyinde Aşırı Yüksek Allerji, Şeftali-Elma-Susama karşı Class3 düzeyinde Orta Düzey Allerji, Soya fasulyesi-Buğday-Yumurta-Süt-Salatalığa karşı Düşük Düzey Allerji saptanmıştır.
2. En Yüksek Olarak En Az 1 Adet Class 5 (Çok Yüksek Allerji) Düzeyinde Pozitif Allerjeni Bulunan Hasta Sayısı:2
Bu şekilde 2 hasta bulunmaktadır.
Bu hastalar 100 hasta içinde %2, toplam 38 allerjik hastanın ise %5.3’ünü oluşturmaktadırlar.
Bu grupta 1 hasta 20 yaşında bir kişi olup, Total IgE düzeyi 110 IU/mL (ND<87 IU/mL düzeyinde normalden biraz yüksektir. Hastanın yaygın allerjisi olup, 59 farklı allerjene karşı pozitifliği bulunmaktadır. En yüksek pozitiflik Bermuda çimi ve Çayırotuna (Timothy grass) karşı Class 5 düzeyinde Çok Yüksek Allerji olarak saptanmıştır. Çimen karışımı (Grass mix), Çavdar, Söğüt, Kavak, Dişbudak ağacı, Çam, Akasya, Sinirotu, Devedikeni, Salatalık, Domatese karşı Class 4 düzeyinde Yüksek Allerji ve çok sayıda ağaç tozları ve bitkisel kaynaklı yiyeceklere karşı da Class 3 düzeyinde Orta Düzey Allerji saptanmıştır.
2.hasta 6 aylık bir bebek olup, Total IgE düzeyi 435 (ND<29 IU/mL) oldukça yüksektir. Bu hastanın toplamda 10 allerjene karşı pozitifliği saptanmıştır. En yüksek pozitiflik Class 5 düzeyinde Çok Yüksek Allerji olarak Buğday ve Fındığa karşı bulunmuştur. Ayrıca Süt, Orkinos balığı, Yılan balığı, Peynir, Arpa, Pirinç, Karabuğday ve kabuklu yemişlere de Class 2 düzeyinde Düşük Allerji bulunmuştur. Genelde bir gıda allerjisi söz konusudur.
3. En Yüksek Olarak En Az 1 Adet Class 4 (Yüksek Allerji) Düzeyinde Pozitif Allerjeni Bulunan Hasta Sayısı:8
100 hasta içinde 8 /%8)’inde en az bir allerjen Class 4 düzeyinde Yüksek Allerji olarak saptanmıştır. Bu grup, toplamda allerjik bulunan 38 hastanın %21’ini oluşturmaktadır. 8 hastada, toplamda 24 allerjen Class 4 düzeyinde Yüksek Allerji olarak bulunmuştur.
Class 4 Yüksek Allerji olarak pozitif bulunan 8 hastadaki 24 allerjenden 4’ü Acarus siro (Ev akarı), 3’ü D. Farinea, 2’si Grass mix, 2’si Timothy grass (Çayırotu), 1’er adet de Kedi tüyü/epiteli, Soya fasulyesi, Birch (Huş ağacı), Çavdar, Akçaağaç, Söğüt, Dişbudak ağacı, Çam, Devedikeni, Domuzotu, Yaban arısı zehiri, Salatalık ve domates şekilndedir.
Bu gruptaki 1. hasta 1 yaşında olup, Total IgE düzeyi 38 IU/mL (ND<29) düzeyindedir. Hastada Yumurta akı Class 4 Yüksek Allerjidir. Hastanın ayrıca Class 3 ile Class 1 arasında dağılan, pozitif 9 farklı allerjeni bulunmaktadır.
2.hasta 2 yaşında, Total IgE düzeyi 132 IU/mL (ND<49), Acarus siro (un akarı) ve D. Farinea Class 4 Yüksek Allerji düzeyinde, Class 3 ile 1 arasında toplam 5 daha pozitif allerjeni mevcut.
3. hasta 8 yaşında, Total IgE 271 IU/mL (ND<52). Hastada Grass Mix ve Zeytin Class 4 Yüksek Allerji düzeyinde. Hastanın ayrıca Class 1-3 arasında 3 pozitif allerjeni mevcut.
4. hasta 12 yaşında, Total IgE 200 IU/mL (ND<87). D.farinea ve Acarus siro (Un akarı) Class 4 Yüksek Allerji düzeyinde. Hastanın ayrıca Class 1-3 arasında değişen toplam 30 farklı pozitif allerjeni mevcut.
5.hasta 21 yaşında, Total IgE düzeyi 84 IU/mL (ND<87). D. farinea ve Timothy grass (Çayırotu) Class 4 Yüksek Allerji düzeyinde. Ayrıca Class 3 (Orta Allerji) düzeyinde 6 farklı pozitif allerjeni mevcut.
6.hasta 35 yaşında, Total IgE düzeyi 13 IU/mL (ND<87) Timothy grass (Yakupotu) Class 4 Yüksek Allerji düzeyinde. Ayrıca Class 2 ve Class 3 düzeyinde pozitif 11 farklı allerjeni mevcut.
7.hasta 39 yaşında, Total IgE düzeyi 238 IU/mL (ND<87), Kedi tüyü/ epiteli Class 4 Yüksek Allerji, Köpek tüyü/epiteli Class 2 (Düşük Allerji) düzeyinde pozitif.
8.hasta 63 yaşında, Total IgE düzeyi 78 IU/mL (ND<87). Acarus siro (un akarı) Class 4 Yüksek Allerji, Ev tozu- D.farinea- D.pteronyssinus Class 3 düzeyinde pozitif. Ayrıca Class 2-3 düzeyinde 8 farklı pozitif allerjeni daha bulunuyor.
4. En Yüksek Düzeyde En Az 1 Adet Class 3 (Orta Düzey Allerji) Pozitif Allerjeni Bulunan Hasta Sayısı:9
Toplam 100 hasta içinde, en yüksek Class 3 düzeyinde en az 1 allerjeni bulunan hasta sayısı 9 (%9) olup 38 allerjen pozitif hasta içinde bu grubun oranı %23.7’dir.
Bu gruptaki 1.hasta 1 yaşında olup, Total IgE düzeyi 1 IU/mL (ND<23)’dir. 41 farklı alerjene karşı yaygın allerjisi bulunan hastanın Class 3 (Orta Düzey) allerjisi Kedi Tüyü/ epiteli ve Yakupotuna karşıdır. Bunun dışında, Akarlar, Ağaç Tozları, Çimen Tozları, Deniz Ürünleri ve Bitkisel gıdalara genelde Class 2 (Düşük Düzey) allerjisi bulunmaktadır.
2.hasta 5 yaşında olup Total IgE düzeyi 12 IU/mL (ND<52)’dir. Acarus siro (un akarı) ve D.farinea’ya karşı Class 3, Ev tozu ve D.pteronyssinus’a karşı Class 2 allerjisi mevcuttur.
3.hasta 7 yaşında olup, Total IgE düzeyi 224 IU/mL’dir. Bu hastanın da akarlara karşı Class 3 (Housedust, D.farinea, Acarus siro ve D.pteronyssinus) allerjisi mevcuttur.
4.hasta 7 yaşında olup Total IgE’si 36 IU/mL (ND<52)’dir. 16 farklı allerjene Orta ve Düşük Düzey allerjisi mevcuttur. Class 3 düzeyinde allerjisi Yer fıstığı ve çayırotuna karşı olup, genelde buğday, çavdar, patates ve pirinç gibi tahıllara karşı Düşük Düzey allerjisi bulunmaktadır.
5.hasta 8 yaşında olup, Total IgE’si 17 IU/mL (ND<52)’dir. 10 farklı allerjene karşı allerjisi vardır. Class 3 düzeyinde allerji Kedi tüyü, Köpek tüyü/epiteli, Huş ağacı, şeftaliye karşıdır.
6.hasta 9 yaşında olup, Total IgE’si 301 IU/mL (ND<87). Kedi tüyü/epiteli ve akarlara karşı Class 3 düzeyinde allerjisi bulunmaktadır.
7.hasta 11 yaşında olup Total IgE’si 35 IU/mL (ND<87). Toplam 17 allerjene karşı Class 2 (Düşük) ve Class 1 (Çok düşük) düzeyde allerjisi mevcuttur. Arı zehiri (BeeVenom)’ne karşı Class 3 (Orta Düzey) ve Yaban Arısı Zehiri (Wasp Venom)’ne karşı Class 2 (Düşük Düzey) allerjisi mevcuttur.
8.hasta 35 yaşında olup, Total IgE’si 28 IU/mL (ND<87). 32 farklı allerjene karşı Düşük (Class 2) ve Çok Düşük (Class 1) allerjisi vardır. Class 3 (Orta Düzey) allerjisi ise Meşe, Yakupotu ve Pirince karşıdır. Kedi tüyü, Akarlar, Ağaç tozları, Deniz ürünleri, Peynir, Çilek, Kuzu ve Tavuk etine karşı da Class 2 allerjisi mevcuttur.
5. En Yüksek Düzeyde En Az 1 Adet Class 2 (Orta Düzey Allerji) Pozitif Allerjeni Bulunan Hasta Sayısı:11
100 hasta içinde, bu gruptaki hastaların sayısı 11(%11)’dir. 38 Allerjen pozitif hastanın %29’unu oluşturmaktadırlar.
Bu gruptaki hastaların 6 (%55)’sının Total IgE düzeyleri normal değerin üzerinde, 5 (%45)’inin ise normal düzeydedir. Hastaların yaşı 1 ile 27 yaş arasında değişmektedir.
Total IgE düzeyleri normalin üzerinde bulunan hastalarda, genelde saptanan allerjenler; bir hastada sığır ve koyun eti, süt diğer bir hastada çimen ve ağaç tozları ile bitkisel tahıl ve ürünler, diğer bir hastada akarlar, diğer bir hastada akarlar ve arı zehiri, başka bir hastada akarlar, diğer bir hastada da Hamamböceği şeklindedir.
Total IgE düzeyi normal düzeyde bulunan hastalarda ise öne çıkan allerjen gruplar (Class 2 Düşük Allerji), bir hastada süt, diğerlerinde süt ve sığır eti, başka bir hastada akarlar ve ağaç tozları, diğer bir hastada ağaç tozları, deniz ürünleri ve kuzu eti, yine başka bir hastada ağaç tozları, deniz ürünleri ve Fırın mayası şeklindedir.
6.En Yüksek Düzeyde Class 1 (Çok Düşük Düzey) Allerjeni Pozitif Bulunan Hasta Sayısı:6
En yüksek Class 1 (Çok Düşük Düzey) allerjeni bulunan hasta sayısı, 100 hasta içinde 6 (%6)’dır. Toplam 38 allerjen hasta içinde bu grubun oranı %15.8’dir.
Hastaların yaşları 7 ay ile 36 yaş arasında değişmektedir. Hastaların 3 (%50)’ünde Total IgE düzeyi normalin üzerinde, 3 (%50)’ünde ise normal düzeyler içerisindedir.
Total IgE düzeyi düşük olan 3 hastadan birinde Class 1 düzeyinde Fındık, diğerinde Yumurta akı ve Patates, bir diğerinde ise Çimen tozu ile Altınbaşak otu pozitif olarak bulunmuştur.
E. ALLERJEN GRUPLARINA GÖRE HER BİR ALLERJENİN POZİTİFLİK ORANLARI
100 hasta üzerinde yapılan çalışmada, 38 hastada en az 1 adet allerjen pozitif olarak bulunmuştur. Allerjen sayısında pozitiflik, bazı hastalarda 59 farklı allerjen pozitifliğine kadar değişmektedir.
Pozitif Bulunan Allerjen Grubu Adı |
Pozitif Bulunan Allerjen Sayısı |
Toplam Pozitif Bulunan 478 Allerjen Sayısına Oranı |
Ev akarları toplamda |
83 adet |
%17.81 |
Polen grubu toplamda |
150 adet |
%32.19 |
Böcek zehiri toplamda |
12 adet |
%2.58 |
Hayvan materyalleri toplamda |
29 adet |
%6.22 |
Balık ve deniz ürünü toplamda |
29 adet |
%6.22 |
Etler ve hayvan ürünleri toplamda |
18 adet |
%3.86 |
Tahıllara ait toplamda |
74 adet |
%15.88 |
Sebzelere ait toplamda |
34 adet |
%7.2 |
Meyvelere ait toplamda |
22 adet |
%4.72 |
Kabuklu yemişlere ait toplamda |
20 adet |
%4.29 |
Mantarlar toplamda |
6 adet |
%1.29 |
Diğer allerjenler toplamda |
1 adet |
%0.21 |
Toplam Pozitif Allerjen Sayısı |
478 adet |
|
olmak üzere, toplam 38 pozitif hastada 478 farklı allerjen pozitif olarak bulunmuştur.
1.Polen Grubu Allerjenler (150) |
Toplamdan 100 hastadan Pozitif bulunan |
Pozitif Bulunan 38 Hasta İçideki Oranı (%) |
|
En Sık Görülen |
Allerjen Sayısı |
Oranı (%) |
|
Çimen Karışımı (Grass mix) |
21 |
%21 |
%55 |
Çayır Otu (Timoty Grass) |
15 |
%15 |
%39 |
Çınar Yapraklı Akçaağaç (Maple Leal Sycamore) |
3 |
%3 |
%7 |
Bermuda çimi (Bermuda Grass) |
13 |
%13 |
%34 |
Söğüt tozu |
8 |
%8 |
%21 |
Akasya tozu |
6 |
%6 |
%16 |
Sinir Otu (Plantain) |
7 |
%7 |
%18 |
Devedikeni |
8 |
%8 |
%21 |
Altınbaşak Otu |
9 |
%9 |
%23 |
Kamış tozu |
8 |
%8 |
%21 |
Fındık ağacı |
5 |
%5 |
%13 |
Zeytin ağacı tozu |
4 |
%4 |
%10 |
Kavak (Cottonwood) |
2 |
%2 |
%5 |
Beyaz Dişbudak (White Ash) |
3 |
%3 |
%8 |
Veymut Çamı (White Pine) |
3 |
%3 |
%8 |
Japon Çamı (Japonese Cedar) |
1 |
%1 |
%2,6 |
Beyaz Ay Papatyası (Ox-eye daisy) |
1 |
%1 |
%2,6 |
Karahindiba (Dandelion) |
2 |
%2 |
%5 |
Rus Devedikeni (Russian Thistle) |
8 |
%8 |
%21 |
Yaygın Domuzotu (Common pigweed) |
8 |
%8 |
%21 |
Kızıl Ağaç (Alder) |
6 |
%6 |
%16 |
Huş Ağacı (Birch) |
7 |
%7 |
%18 |
Meşe (Oak) |
6 |
%6 |
%16 |
Yaygın Yakupotu (Common Ragweed) |
7 |
%7 |
%18 |
Japon Şerbetçiotu (Japaneso Hop) |
1 |
%1 |
%2,6 |
Misk Otu (Mugwort) |
1 |
%1 |
%2,6 |
2.Ev Akarları (83) |
|
|
|
Ev tozu (House Dust) |
16 |
%16 |
%42 |
Ev akarı (D.pteronyssinus) |
17 |
%17 |
%45 |
Ev akarı (D.farinea) |
19 |
%19 |
%50 |
Un akarı (Acarus siro) |
20 |
%20 |
%52 |
Tyrohaputrescentiae |
11 |
%11 |
%29 |
3.Mantarlar (6) |
|
|
|
Alretnaria Alternata |
1 |
%1 |
%2,6 |
Cladosporium Herbarum |
4 |
%4 |
%10 |
Aspergillus Fumıgatus |
1 |
%1 |
%2,6 |
|
|
|
|
4.Hayvan Materyalleri (29) |
Toplamdan 100 hastadan Pozitif bulunan |
Pozitif Bulunan 38 Hasta İçideki Oranı (%) |
|
En Sık Görülen |
Allerjen Sayısı |
Oranı (%) |
|
Tavşan (Rabbit) |
2 |
%2 |
%5 |
Gine Domuzu (Guinea Pig) |
1 |
%1 |
%2,6 |
Kedi Epiteli/ Kepeği (Cat Epllhelium&dander) |
10 |
%10 |
%26 |
Köpek Epiteli/ Kepeği (Dog Dander) |
6 |
%6 |
%16 |
Yumurta Beyazı (Egg White) |
5 |
%5 |
%13 |
Süt (Milk) |
5 |
%5 |
%13 |
İpek Böceği Pupa (Silkworm pupa) |
1 |
%1 |
%2,6 |
5. Böcek Zehirleri (12) |
|
|
|
Arı Zehri (Bee Venom) |
5 |
%5 |
%13 |
Yabanarısı Zehri (Wasp Venom) |
2 |
%2 |
%5 |
Hamamböceği (Cockroach) |
5 |
%5 |
%13 |
6.Balık Ve Deniz Ürünleri (Fish) (29) |
|
|
|
Kabuklu Deniz Ürünleri (Shell Fish Mix) |
7 |
%7 |
%18 |
Ton Balığı/Somon |
4 |
%4 |
%10 |
Balık Karışımı (Fish Mix) |
3 |
%3 |
%8 |
Yılan Balığı (Eel) |
3 |
%3 |
%8 |
Morina Balığı (Codfish) |
2 |
%2 |
%5 |
Istakoz/ Pasifik Kalamar (Lobster/Pacific Sauld) |
2 |
%2 |
%5 |
Yengeç (Crab) |
1 |
%1 |
%2,6 |
Karides (Shrimp) |
2 |
%2 |
%5 |
Orkinos (Mackerel) |
5 |
%5 |
%13 |
7. Etler (Meats) ve Hayvan Ürünleri (18) |
|
||
Kuzu Eti (Lamb meat) |
7 |
%7 |
%18 |
Sığır Eti (Beef) |
4 |
%4 |
%10 |
Tavuk Eti (Chicken) |
3 |
%3 |
%8 |
Domuz Eti (Park) |
1 |
%1 |
%8 |
Peynir/ Kaşar peyniri (Cheese/Cheddar Type) |
3 |
%3 |
%8 |
8. Tahıllar (Grains) (74) |
|
|
|
Pirinç (Rise) |
13 |
%13 |
%34 |
Arpa (Berley) |
8 |
%8 |
%21 |
Buğday (Wheat) |
4 |
%4 |
%10 |
Karabuğday (Buckwheat) |
6 |
%6 |
%16 |
Fırın Mayası (Yeast baker’s) |
4 |
%4 |
%10 |
Mısır (Corn) |
3 |
%3 |
%8 |
Yer Fıstığı (Peanut) |
9 |
%9 |
%24 |
Soya Fasulyesi (Soy Bean) |
3 |
%3 |
%8 |
Ekili Çavdar (Cullivated Rye) |
12 |
%12 |
%32 |
Susam (Sesame) |
9 |
%9 |
%24 |
Tatlı Kestane (Sweet Ehestnut) |
2 |
%2 |
%5 |
9.Sebzeler (Vegetables) (34) |
|
|
|
Patates (Potato) |
10 |
%10 |
%26 |
Salatalık (Cucamber) |
8 |
%8 |
%21 |
Domates (Tomato) |
5 |
%5 |
%13 |
Kereviz (Celery) |
5 |
%5 |
%13 |
Havuç (Carrot) |
4 |
%4 |
%10 |
Soğan/ Sarımsak (Onion/ Garlic) |
2 |
%2 |
%5 |
10.Meyveler (Fruits) (22) |
|
|
|
Narenciye Karışımı (Citrus mix) |
3 |
%3 |
%8 |
Çilek (Strawberry) |
3 |
%3 |
%8 |
Meyve Karışımı (Fruit Mix) |
2 |
%2 |
%5 |
Şeftali (Peach) |
8 |
%8 |
%21 |
Elma (Apple) |
6 |
%6 |
%16 |
11.Kabuklu Yemişler (Nuts): (20) |
|
|
|
Fındık/ Kabuklu Yemiş Karışımı |
9 |
%9 |
%23 |
Ceviz (Walnut) |
5 |
%5 |
%13 |
Fındık (Hazel Nut) |
4 |
%4 |
%10 |
Tatlı Kestane (Sweet Chestnut) |
2 |
%2 |
%5 |
11. Diğer (1) |
|
|
|
Kakao |
3 |
%3 |
%8 |
F. ALLERJEN SPESİFİK IgE ve TOTAL IgE POZİTİFLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Çeşitli araştırmalarda, Total IgE ile Allerjen Spesifik IgE değer ve sonuçları arasında her zaman bir
paralellik olmadığı bildirilmektedir.
Çalışmamızda, bizim aldığımız sonuçlar ise aşağıdaki şekildedir:
-
Allerjen Spesifik IgE Sonuçları Negatif Bulunan Hastalardaki Total IgE Değerleri
Çalışmamıza konu olan 100 hastadan 62 (%62)’sinde, Allerjen Spesifik IgE değerlerinin tümü negatif olarak bulunmuştur. Bu grup kişiler, teorik olarak allerjen olmayan grup olarak kabul edilebilirler.
62 kişiden 61 (%98.4)’inde, Total IgE değerleri de normal düzeydedir. Yalnızca 1 (%1.6) kişide Total IgE düzeyi 227 IU/mL (ND<87 IU/mL) bulunmuştur. Hasta, 45 yaşında bir erkek hastadır.
-
Allerjen Spesifik IgE Sonuçları Pozitif Bulunan Hastalardaki Total IgE Değerleri
Allerjen Spesifik IgE’lerden en az 1 adedi, çalışmaya alınan 100 hastadan 38’inde pozitif olarak bulunmuştur. Bu grup, teorik olarak “Allerjik” olarak kabul edilebilecek hasta grubudur.
Allerjik grupta yer alan 38 hastadan, 22 (%58)’sinde, Total IgE değerleri de normal değerlerden yüksek bulunmuştur. 16 (%42) hastada ise, Total IgE değerleri normal düzeydedir.
-
Yaş Gruplarına Göre Allerjen Spesifik IgE ve Total IgE Pozitiflik Uyumu
Yaş Grubu |
Allerjen Spesifik IgE Sonucu Pozitif Hasta Sayısı |
Total IgE Sonucu Yüksek Hasta Sayısı |
Pozitiflik Uyumu (%) |
0-5 Yaş Arası |
18 hasta |
9 hasta |
%50 |
6-10 Yaş Arası |
8 hasta |
5 hasta |
%63 |
11-18 Yaş Arası |
4 hasta |
2 hasta |
%50 |
19-35 Yaş Arası |
5 hasta |
3 hasta |
%60 |
36-50 Yaş Arası |
2 hasta |
2 hasta |
%100 |
51 Yaş ve Üzeri |
1 hasta |
1 hasta |
%100 |
Toplam |
38 hasta |
22 hasta |
%58 |
-
Kişilerde Pozitif Bulunan Allerjen Sayısına Göre Allerjen Spesifik IgE ve Total IgE Uyumu
Bu Konudaki Veriler Aşağıdaki Gibidir:
Hastada Pozitif Bulunan Allerjen Sayısı |
Allerjen Spesifik IgE Sonucu Pozitif Bulunan Kişi Sayısı |
Total IgE Değeri Yüksek Bulunan Kişi Sayısı |
Pozitiflik Uyumu (%) |
Sadece 1 Allerjen Pozitif Hastalar |
4 kişi |
2 kişi |
% 50 |
Sadece 2 Allerjen Pozitif Hastalar |
2 kişi |
1 kişi |
% 50 |
Sadece 3 Allerjen Pozitif Hastalar |
4 kişi |
2 kişi |
% 50 |
Sadece 4 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
1 kişi |
% 100 |
Sadece 5 Allerjen Pozitif Hastalar |
4 kişi |
3 kişi |
% 75 |
Sadece 6 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
1 kişi |
% 100 |
Sadece 7 Allerjen Pozitif Hastalar |
2 kişi |
2 kişi |
% 100 |
Sadece 8 Allerjen Pozitif Hastalar |
2 kişi |
2 kişi |
% 100 |
Sadece 9 Allerjen Pozitif Hastalar |
2 kişi |
1 kişi |
% 50 |
Sadece 10 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
0 |
%0 |
Sadece 12 Allerjen Pozitif Hastalar |
2 kişi |
0 |
%0 |
Sadece 13 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
1 kişi |
%100 |
Sadece 16 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
0 |
%0 |
Sadece 17 Allerjen Pozitif Hastalar |
4 kişi |
1 kişi |
%25 |
Sadece 20 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
1 kişi |
%100 |
Sadece 26 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
1 kişi |
%100 |
Sadece 28 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
1 kişi |
%100 |
Sadece 32 Allerjen Pozitif Hastalar |
2 kişi |
1 kişi |
%100 |
Sadece 40 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
1 kişi |
%0 |
Sadece 59 Allerjen Pozitif Hastalar |
1 kişi |
1 kişi |
%100 |
Görüldüğü üzere, kişide pozitif bulunan Allerjen pozitif Spesifik IgE sayısı ile, Total IgE pozitiflik oranı arasında tam bir uyum görülmemektedir.
-
Hastalarda Pozitif Bulunan Allerjenlerin Class (Şiddet) Düzeyine Göre Allerjen Spesifik IgE ve Total IgE Uyumu
Bu yönden de kıyaslama yapılması gerektiği kanısına varmış bulunmaktayız.
Bu yöndeki verilerimiz aşağıdaki gibidir:
Class 6 (Aşırı Yüksek Allerji) düzeyinde en az 1 adet Spesifik IgE allerjeni pozitif bulunan toplam 3 hastanın, 3’ünün de Total IgE düzeyleri oldukça yüksek olup, Allerjen Sp.IgE ile Total IgE’nin birlikte paralelliği %100’dür.
Class 5 (Çok Yüksek Allerji) düzeyleri en az 1 adet Sp. IgE allerjeni pozitif bulunan toplam 2 hastanın, 2’sinin de Total IgE düzeyleri yüksek olup, Allerjen Sp. IgE ile Total IgE’nin birlikte uyumu %100 bulunmuştur.
Class 4 (Yüksek Allerji) düzeyinde en az 1 adet Sp. IgE allerjeni pozitif bulunan toplam 8 hastadan, 7 (%87.5)’sinin Total IgE düzeyleri yüksek olup Allerjen Sp. IgE ile Total IgE’nin birlikte paralelliği %87.5’tir.
Class 3 (Orta Allerji) düzeyinde en az 1 adet Sp. IgE allerjisi pozitif bulunan toplam 8 hastadan, yalnızca 2 (%25)’sinin Total IgE düzeyleri yüksek olup, 6’sının normal düzeydedir. Bu grupta Allerjen Sp. IgE ve Total IgE paralelliği %25 olarak bulunmuştur.
Class 2 (Düşük Allerjen) düzeyinde en az 1 adet Sp. IgE allerjeni pozitif bulunan toplam 11 hastadan 6 (%55)’sının Total IgE düzeyi yüksek olup, 5 (%45)’inin ise normal düzeylerdedir. Allerjen Sp. IgE ve Total IgE uyumu %55 düzeyindedir.
Class 1 (Çok düşük Allerji) düzeyinde en az 1 adet Sp. IgE allerjeni pozitif bulunan toplam 6 hastadan, 3 (%50)’ünün Total IgE düzeyi yüksek, 3’ünün de normal düzeydedir. Bu grupta Allerjen Sp. IgE ve Total IgE’nin birlikte uyumu %50 olarak bulunmuştur.
Yukarıda da görüldüğü üzere, hastadaki Allerjen Spesifik IgE şiddeti ne kadar yüksek ise, Total IgE düzeyinin de yüksek seyrettiği görülmektedir. Allerjen Sp. IgE şiddetinin daha düşük ve ılımlı olduğu hastalarda, Total IgE düzeyinin bir kısım hastalarda normal düzeyde seyrettiği görülmektedir.
100 Hastada Protia Geniş Allerji Paneli Çalışmasında
ELDE ETTİĞİMİZ SONUÇLARIN ÖZETİ
-
Panelin Geniş ve Yeterli Olması Büyük Avantajdır
Protia Allergy-Q Spesifik IgE panelinin 107 allerjeni kapsaması ve bu panelde Total IgE yanında en sık görülen allerjenlerin, Ev akarları, Polen Grubu, Böcek Zehirleri, Hayvan Materyalleri, Balık ve Deniz Ürünleri, Etler ve Hayvansal Ürünler, Tahıllar, Sebzeler, Meyveler ve Kabuklu Yemişler gibi temel allerjen gruplarının tümünün bulunması, hastalar hakkında geniş ve komple bir değerlendirme imkanı sağlamaktadır.
-
Bu Sayede Derli Toplu Veriler Elde Edilmektedir
Açıkça ifade etmeliyiz ki, elde ettiğimiz verilerin, bugüne kadar genel anlamda bu konuda yapılmış çeşitli çalışmalara göre daha derli toplu ve bilgilendirici olduğunu gözlemlemiş bulunmaktayız. Bunun da nedeni, panelin yeterli allerjen kapsam içermesi ve kolay değerlendirmeye büyük destek sunmasından dolayıdır.
-
Sonuçlar Dengeli ve İkna Edici Bulunmuştur
Dünyada yapılan çeşitli çalışmalarla kıyasladığımızda, bu konuda panel yetersizliğinden ve ürün temininden kaynaklı, dağınık ve zayıf çalışmalar görmekteyiz. Bu çalışmada, temel olarak laboratuvarımızda 100 hasta örneği çalışmaya konu edilmiştir. Bu sayı, bilimsel çalışmalar için az sayıda kabul edilebilir. Ancak, her hastada 107 farklı allerjenin ve toplamda da 107x100=10.700 allerjenin çalışılmış olması ve bunlardan, 38 hastada Total IgE hariç, toplamda 478 allerjenin pozitif bulunması, elimize değerlendirmeler için yeterli veriler sunmuş bulunmaktadır. Aldığımız sonuçların, dünya örnekleriyle kıyaslandığı takdirde, oldukça dengeli ve ikna edici olduğu sonucuna varmış bulunmaktayız. Hatta çoğu çalışmadan daha doyurucu bilgiler sunduğu kanısındayız.
-
Çapraz Değerlendirmelerle, Çok Sayıda Veri Üretilmiş Durumdadır
Çalışmanın tamamına bakıldığında, hastalarda elde edilen sonuçlarla, pozitif bulunan allerjen sayısından allerjen şiddetine, bu sonuçlarla Total IgE düzeyleri kıyaslamalarına kadar, çok sayıda kıyaslama yapılmış ve hastalardaki Allerjen Spesifik IgE yanıtları ile ilgili çeşitli veriler ortaya konulmuştur. Bu verilerin, bu konuda çalışan değerli hekimlerimize, değerlendirmelerinde katkı sunacağı kanısındayız.
-
Allerjen Sayısı Yanında, Şiddeti de Önemlidir
Çalışma sonuçlarından anlaşılacağı üzere, hastalardaki pozitif bulunan allerjen sayıları önemli olabilir. Ancak bundan da daha önemli olanın, allerjenlerin şiddeti olduğunu anlamaktayız. Bu testin, Class 0’dan Class 6’ya kadar tüm allerjen düzeylerini sağlıklı biçimde verebilmesi, hekim ve hastalar yönünden önemli değerlendirme verileri sunmaktadır.
-
Total IgE ve Spesifik IgE’nin Paralelliği Mutlak Değildir
Bu konuda, literatürde muğlak bilgiler yer almaktadır. Bu çalışmada görüyoruz ki, pozitif allerjen sayısından çok, allerjenin şiddeti Total IgE düzeyi ile uyum ve paralellik için daha önemli görünmektedir. Allerjen şiddeti ne kadar yüksek ise, Total IgE düzeyi de o oranda uyarılmış ve yüksek gibi görünmektedir.
-
Total IgE Düzeyi Yüksek Olanlarda Mutlaka Allerjen Spesifik IgE Paneli Çalışılmalıdır
Bu çalışmadan çıkardığımız sonuç açık olarak bu şekildedir.
100 hastadan, Allerjen Spesifik IgE sonuçları negatif olarak bulunan 62 hasta içinde, sadece 1 (%1.6) kişinin Total IgE düzeyi normalin üzerinde bulunmuştur. Allerjen Sp. IgE sonucu POZİTİF olarak bulunan 38 hastadan ise, 22 (%58)’sinin Total IgE düzeyleri normalin üzerinde bulunmuştur.
Bu durumda, Total IgE düzeyi yüksek bulunan kişilerde, mutlaka Allerjen Spesifik IgE test paneli de çalışılmalıdır. Ancak, Total IgE’nin normal düzeyde bulunması da, Allerjen Sp. IgE pozitifliği mevcudiyetini ekarte ettirmemektedir. Tersi durumda ise, Total IgE yüksekliği, Allerjen Sp. IgE araştırılması yönünden çok daha gerekli ve anlamlı görünmektedir.
-
Her Hastada, Allerjenlere Yanıt Farklı Kapsam ve Düzeydedir
Çalışmadan da görüleceği üzere, her hastada Spesifik allerjenlere yanıt, farklı kapsamda ve düzeydedir. Bazı hastalarda dar kapsamlı olup, yalnızca birkaç alerjene karşı pozitif yanıt bulunmaktadır. Bazılarında ise, çok çeşitli allerjene karşı yaygın allerji söz konusudur.
-
Tedavi ve Beslenme Rejiminde Akılcı Yol İzlenilmelidir
Dar kapsamlı ve birkaç allerjeni pozitif bulunan hastalar için izlenecek yol, hekimler için daha fazla kolaylık sunmaktadır. Ancak, yaygın allerjisi bulunan ve çok sayıda allerjene karşı pozitifliği bulunan hastalarda, tedavi ve beslenme rejimi düzenlenmesi, doğal olarak zorluklar oluşturacaktır. Bu durumda çözüm üretmek, tabii ki ilgili uzmanların bileceği iştir. Ancak, en fazla öne çıkan, yüksek şiddetteki allerjen gruplarının öncelikle hedef seçilmesi ve ayıklanması tercih edilebilecek bir yol olabilir kanısındayız.
-
Bu Çalışma, Rastgele Bir Toplum Taraması Değildir
Bu çalışmada kullanılan hasta örnekleri, rastgele toplum kesimlerinden seçilmiş örnekler değildir. Çalışma için kullanılan örnekler, hekimler tarafından allerjik olabileceği varsayılarak gönderilen hastalara ait örneklerdir. Dolayısıyla, elde edilen sonuçlar, rastgele bir toplum taramasında elde edilen sonuçlardan bir miktar daha fazla pozitiflik verebilir. Bu durumun da göz önüne alınması gerektiği kanısındayız.
TOPLUMSAL YAŞAMIMIZDA ALLERJİ VE ALLERJİ TESTLERİ İLE İLGİLİ GÜNCEL BİLGİLER
-
Değişik Toplumlarda Allerjen Kişi Oranı Nasıldır?
Dünya Allerji Örgütü’nün (WAD) ülkelere göre tüm popülasyondaki allerji sıklığı tahmini %10 ile %40 arasında değişmektedir (Pawankar R. ve diğerleri, 2013).
Allerji, çoğu gelişmiş ülkede nüfusun %20’sinden fazlasını etkileyen çok yaygın bir hastalık durumundadır.
Allerji, Avrupa’da en sık görülen kronik hastalıktır. 150 milyondan fazla Avrupalı kronik alerjik hastalıklardan muzdarip olup, tahminlere göre 2025 yılına kadar tüm Avrupa Birliği nüfusunun yarısının bundan etkileneceği bildirilmektedir (EAACI,2016).
Avrupa Birliği’nde allerjinin uygun şekilde tedavi edilememesinin önlenebilir dolaylı maliyetinin, yıllık 55 ile 151 milyar Euro arasında olduğu tahmin edilmektedir (EAACI,2016).
-
Toplumdan Topluma Allerjen Kişi Oranları Farklı Mıdır?
Farklı toplumlardaki araştırmalarda farklı oranlar verilmekle birlikte, farklılıkların çevresel ve iklim koşulları ile de ilgili olduğu söylenebilecek durumdadır.
Farklılıklar, tanı yöntemlerinin ve sağlık sisteminin gelişmişliği ile de ilgili olabilir.
Etnik kökenin de yer yer etkili olduğu bildirilmektedir. Örneğin, açık tenli çocukların saman nezlesine yakalanma olasılığı %10 iken, koyu tenli çocuklarda bu oran %7 civarındadır.
İngiltere, dünyadaki allerjik durumların en yüksek bildirildiği ülkelerden birisidir ve nüfusun %20’den fazlasının bir veya birden fazla allerjik bozukluktan etkilendiği rapor edilmektedir (ML Levy, 2004).
-
Dönemsel Olarak Allerjen Pozitiflikleri Değişebilir Mi?
İklim değişiklikleri ile, allerjen oranlarının değişiminde ilişki olduğu genelde bilinmektedir.
Özellikle çiçekli bitkilerin, ağaç ve çimenlerin aktif ve yoğun olduğu dönemlerde, hava yoluyla yayılan polenlere ait allerjik yakınmalar artış göstermektedir.
Bahar ve yaz aylarında, polen aktivitesine bağlı allerjik hastalıkların artış gösterdiği söylenebilecek durumdadır.
-
Anti-Allerjen İlaçlar Alerji Oranını Değiştirir Mi?
Antihistaminikler ve diğer bazı anti-allerjen ilaçların, allerjik reaksiyonları kısmen baskıladığı söylenebilir. Ancak, halen tüm allerjik reaksiyonları baskılayabilecek bir ilaç bulunamamıştır.
-
Kanser, AIDS Gibi Hastalıklarla Allerjenlerin İlişkisi Nasıldır?
Bu konulardaki görüşler karmaşık ve çelişkilidir.
Bazı kanserlerde, allerjik hastalıkların daha az görüldüğüne dair bulgular vardır. Bazılarında da, daha fazla allerjik bulgular olduğu yönünde görüşler bulunmaktadır.
-
Allerjen Tanı Testleri Arasında Farklılıklar Var Mıdır?
IgE ölçüm temeline dayalı testler arasında, genelde pozitiflik ya da negatiflik tarzında bir paralellik görülebilir. Ancak, pozitiflik düzeyi konusunda çoğu zaman paralel bir ilişki görülmemektedir.
Belirli bir allerjene karşı Spesifik IgE antikorları pozitif olarak bulunabilir. Ancak bu durum, her zaman klinik bir hastalığı tanımlamayabilir. Pozitiflik, altta yatan bir eğilimi göstermektedir. Herhangi bir tetikleyici neden ile, allerjik durum aktive olabilir.
Bu nedenle, testlerde pozitif bulunan Spesifik IgE antikorları, her zaman için kişide ortaya çıkan hasta öyküsü ve şikayetleri ile birlikte değerlendirilmelidir.
Bazı kişiler, kendilerinde gıda allerjisi olmadığını söyleyebilirler. Ancak spesifik sorgulamada, belirli gıdalardan hoşlanmadıklarını ya da bunlardan kaçınmadıklarını belirtirler. Bunun temelinde gıda allerjisi olabildiği gibi, IgE’ye bağlı olmayan gıda intoleransı durumları olabilir, ya da basit bir psikolojik tiksinme durumu da olabilmektedir.
-
Kan Alınarak Bakılan Allerji Testlerinin, Deri (Prick) Testlerine Göre Bazı Avantajları Nelerdir?
-
Hastaya allerjen uygulanmaz, allerjik reaksiyon riski yoktur
-
Alınan antihistaminik ilaç benzeri ilaçlar için herhangi bir müdahale gerekmez
-
Yaygın dermatolojik hastalığı olanlarda, testler kontrendike durum yaratmazlar
-
Tek bir kan örneğinden, çok sayıda Spesifik IgE allerjen çeşidi çalışılabilir. Çok geniş test menüsü mevcuttur.
-
Total IgE Düzeyi İle Allerjen Spesifik IgE’ler Arasında Paralel Bir İlişki Var Mıdır?
Total IgE için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından standardize edilmiş değerler bulunmaktadır.
Ancak, Allerjen Spesifik IgE’ler için henüz bu tür standartlar bulunmamaktadır.
Yine de yüksek Total IgE düzeyinin bulunması, Spesifik IgE’lerin yorumlanmasında yararlı olabilir.
Atopik dermatitli hastalarda yüksek Total IgE düzeyleri bulunabildiği gibi, immunosupresanlarla tedavi edilen kişilerde düşük ve farklı değerler bulunabilir.
Total IgE düzeyi ile Spesifik IgE düzeyleri arasında tam bir ilişki olmasa da, yer yer kısmi paralellik görülebilir.
-
Allerjik Hastalıklar Giderek Yükselme Gösteriyor Mu?
-
Evet. Bu yönde genel bir kanaat vardır
-
“Allerji bir medeniyet hastalığıdır” denilmektedir
-
Şu anda Avrupalıların %30’unda allerji semptomlarının var olduğu ve vakaların neredeyse yarısına yakınına tanı konulmadığı bildirilmektedir.
-
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre, allerjik hastalıklar 21. yüzyılda önleme ve kontrole yönelik büyük çaba gerektiren ilk üç hastalıktan birisi haline gelmiş durumdadır
-
Avrupa’da bronşiyal astımın çocuklarda yaygınlığı %1-3’ten %5-7’ye kadar değişmektedir
-
Astımlı çocukların %80’inin allerjik olduğu belirlenmiştir
-
Rinitin çocuklarda görülme oranı %10-12, bunların da %90’ının allerjik nedenli ve çoğunlukla da polen allerjisi olduğu bildirilmektedir
-
56 ülkede 13-14 yaşındaki çocuklarda astım prevalansı incelenmiş ve Batı ülkelerinde %20 üzerinde,
Çin’de %2.1, Kore’de 4-6 yaş arası çocuklarda %9.8,Güney Amerika’da %15 bulunmuştur
-
Dünya’da yaklaşık 300 milyon astım hastası olduğu bildirilmektedir
-
Türkiye’de Durum
Sınırlı bazı araştırmalara göre:
-
Astım ülkemizde %5-10 arasında görülmektedir
-
Çocuklarda her 10 çocuktan birisi astım hastasıdır
-
Allerjik nezle oranı %10-15 arasındadır
-
Her 4 kişiden birisi, yaşamın bir döneminde ürtiker (kurdeşen) geçirmiş durumdadır
-
Besin ve ilaç allerjilerinin sıklığında artış görülmektedir
TOPLUMDA HANGİ ALLERJİLER HANGİ ORANLARDA GÖRÜLMEKTEDİR?
-
WHO’ya göre, değişik ülkelerde tüm toplumda allerji prevalansı %10 ile %40 arasındadır
-
Allerji Avrupa’da en sık görülen kronik hastalıktır (EAACI,2016)
-
İngiltere’de, allerjiden en az şikayet edenler emeklilerdir (%30)
Kadınlar ve 35 yaş altı genç yetişkinlerde şikayet oranı %50 civarındadır (Foods Matter, 2010)
-
1. Basamak (Aile) hekimlerinin %10’unu allerji reçeteleri oluşturmaktadır (Venter,2009)
-
Allerjik Rinit (Saman Nezlezi)
İngiltere’de çocukların %10-15, erişkinlerin %26’sını etkilemektedir (2017)
Avrupa’da yaygınlık %4 ile %32 arasında bildirilmektedir
Allerjik rinitli hastaların %40’tan fazlasında astım da vardır. Astımlı hastaların %80’den fazlasında eşlik eden allerjik rinit de vardır
Uluslararası araştırmalarda rinit semptomları prevalansı 6-7 yaş grubunda %0.8-14.9 arasında, 13-14 yaş grubunda %1.4-39.7 arasında değişmektedir
Tekrarlayan rinit, yetişkinlerde muhtemelen çocuklara göre daha yüksektir (WAO,2017)
-
Astım
-
Dünya Sağlık Örgütü, dünyada astım hastasının 300 milyon olduğunu, 2025’te 400 milyona çıkacağını bildiriyor
-
Astımlı hastaların en az %60’ında rinokonjonktivit,
Allerjik rinitli hastaların %20-30’unda astım da var
-
Allerjik astım, Avrupa’da %5-12 nüfusu etkiliyor
-
Astım hastalarının %80’i allerji kökenlidir
-
Astım prevalansı İngiltere’de %16.1’dir
-
-
Atopik Egzema
-
Yaşam boyu yaygınlığı çocuklarda %15-30, erişkinlerde %2-10’dur
-
Son 30 yılda sanayileşmiş ülkelerde 2-3 kat artmıştır (Powenkar,2013)
-
Çocukların %45’inde başlangıcı ilk 6 ayda çıkar, %60’ı ilk yıl içinde etkilenir. %85’i ilk 5 yıl içinde etkilenir
-
Orta ve şiddetli Atopik Egzeması olan bebek ve küçük çocukların yaklaşık %40’ında gıda allerjisi de vardır. Allerjen gıdaların yaklaşık %90’ı yumurta, inek sütü, soya ve buğdaydan oluşmaktadır
-
Egzema her iki cinste eşit orandadır. Okul çağında çocukların %15-20’si, erşkinlerin %2-10’u bu durumdan bir dönemde etkilenecektir
-
Zehir Allerjisi (Hymenoptera Zehir Allerjisi)
Böcek sokma reaksiyonlarının prevalansı ABD’de %0.5-3.3, Avrupa’da %0.3-7.5 arasında değişmektedir
Çocuklarda daha az görüldüğü bildirilmektedir.
Kalp ve astım yakınması olan 40 yaş üzeri yetişkinlerde, böcek sokmalarından sonra ciddi allerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir.
Dünya çapında, böcek sokmalarından sonra ölümcül bir reaksiyon yaşayan bireylerin %50’ye varan kısmında, daha önce belgelenmiş bir sistemik reaksiyon öyküsü bulunamamıştır.
-
İlaç Allerjisi
İlaçlar anaflaktik reaksiyonların önde gelen ilk üç nedeni arasında bulunmaktadır.
Dünya çapında ilaç yan etkilerine bağlı reaksiyonlar dünya nüfusunun %10’unu ve hastanede yatan hastaların %20’sini etkileyebilmektedir.
Anaflaksiye bağlı ölümlerin %20’sinden fazlası uyuşturucu ilaçlardan oluşmaktadır.
-
Penisilin anaflaksisi riski altındaki dünya nüfusu 1.6-27.2 milyon, radyo-kontrast-işlemlerden kaynaklanan sayı ise 22.000- 100.000 arasında tahmin edilmektedir
-
İngiltere’de yıllık 500.000’den fazla kişide ilaç allerjisi tanısı konulmuş olup, en yaygın allerji de penisilin allerjisidir
-
Anaflaksi
Yıllık görülme sıklığı 100.000 kişide 1.5- 50 arasındadır.
Ölümcül anaflaksi ölüm oranı milyon nüfus başına 1-5.5 arasındadır (Yang,2017).
Anaflaksi tipi reaksiyonlar, genel popülasyonun yaklaşık 1000’de 1’inde görülmektedir.
Genel anestezi sırasında anaflaksi, 10.000- 20.000 anestezi uygulamasından 1’inde görülmektedir (NICE,2014).
Yer fıstığı/ ağaç yemişleri anaflaksisinin, pediyatrik popülasyonda ABD ve İngiltere’de %0.25 ile %0.95 arasında olduğu bildirilmektedir (Cianferoni, 2012).
-
Mesleki Allerji
İşe bağlı astım, mesleki akciğer tutulumunun en yaygın türüdür.
Astım hastalarının yaklaşık %25’inin işle ilgili olduğu tahmin edilmektedir.
Kimyasal ürün üreten fabrikalarda, Allerji Kontakt Dermatiti de söz konusu olabilir.
-
Gıda Allerjisi
Yetişkinlerin ve çocukların %1-10’unun gıda allerjisi olduğu tahmin edilmektedir.
Nüfusun %20 kadarı, kendilerinde gıda allerjisi reaksiyonları olduğunu belirtmektedir.
Dünya nüfusunun 240-550 milyonunun gıda allerjisi reaksiyonları yaşadığı düşünülmektedir.
Küçük çocuklarda bu oran %5-8, erişkinlerde %1-2 olarak düşünülmektedir.
Yaklaşık 40.000 çocuk üzerinde, bebeklikten 18 yaşına kadar yapılan bir araştırmada:
-
%8’inde gıda allerjisi var
-
Bunların %30’unun çoklu gıda allerjisi bulunuyor
-
0-2 yaşta %6 gıda allerjisi
-
3-5 yaş arası %9 gıda allerjisi
-
6-10 yaş arası %8 gıda allerjisi
-
11-13 yaş arası %8 gıda allerjisi
-
14-18 yaş arası %8.5 gıda allerjisi bulunmuştur
-
Gıda allerjisi olan çocukların %38.7’sinde ciddi allerjik reaksiyon geçmişi olduğu görülmüştür
-
Bunların %30.4’ünde de çoklu besin allerjisi vardır
-
Besin allerjisi olan çocuklarda en yaygın görülen allerjen yer fıstığıdır
-
Bunu süt ve kabuklu deniz ürünleri
-
Yumurta
-
Ağaç fıstıkları (ceviz, badem, çam fıstığı, Brezilya fıstığı)
-
Soya
-
Glutenli tahıllar (Buğday, arpa, yulaf, çavdar)
-
Balık gibi gıdalar izlemektedir
-
Fıstık ve Ağaç Fıstığı Allerjisi
Yer fıstığı allerjisi görülme oranı hem Batı ülkelerinde, hem de Afrika ve Asya’da artmaktadır (Da Toit, 2015).
İngiltere’de ağaç fıstıkları allerjisi yaygınlığı %1.76 bulunmuştur.
-
İnek Sütü Allerjisi
Çocukların yaklaşık %2-3’ünde görülmekte olup, pediyatrik popülasyonda gıda allerjisinin en yaygın nedenidir.
Sadece anne sütüyle beslenen bebekler arasında, bu oran daha düşüktür (%0.5).
İnek sütü allerjisi kaynaklı anaflaksi vakaları, gıda kaynaklı anaflaksi vakalarının %10 ile %19’unu oluştururlar.
Yer fıstığı ve ağaç yemişlerinden sonra, anaflaksiye neden olan üçüncü sıradaki gıda allerjisi nedeni olarak bildirilmektedir.
-
Solunum Yolu Allerjenleri
-
Kedi ve köpek gibi evcil hayvan allerjenleri arasında hayvanın kürkü, derisi (kepeği), idrarı ve tükürüğü (salyası) bulunmaktadır
-
Toz Akarları: Örümceklerin küçük, sekiz bacaklı akrabalarıdır. Gözle görülmezler. Yastık, şilte, halı ve döşeme gibi ev eşyalarının tozunda ve liflerinde yaşarlar
-
Hamamböcekleri: Dışkı, tükürük, yumurta ve ölü vücut kısımlarındaki proteinler allerjik reaksiyonlara neden olurlar
-
Küfler: Minik mantarlardır. Polen gibi havada yüzen sporları vardır. Yaygın küf allerjenleri arasında Aspergillus, Cladosporium ve Alternaria bulunmaktadır
-
Cilt Allerjisi
Dünya çapında, ürtikerin yaşam boyunca görülme sıklığı %20’nin üzerindedir
2010 yılında, ABD’de yapılan araştırmada, çocuklarda cilt allerjisi görülme oranı siyahlarda %17, beyazlarda %12 ve Asyalı çocuklarda %10 olarak bulunmuştur.