D vitamini, vücutta bulunan temel vitaminlerden birisidir. Kalsiyum ve fosforun barsaklardan emilmesini sağlar. Çocuk çağda büyüme için gereklidir. Ayrıca, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
D vitamini karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir, mantar gibi besinlerde bulunur.
D vitamini eksikliğinde, kemiklerde yumuşama ve kırılmalar görülür. Fazlalığında ise bulantı- kusma ile birlikte böbreklere zarar verebilir.
Dünyada ve Türkiye’de D vitamini eksikliği ciddi boyutlardadır. Ülkemizde, her 3 kişiden 2’sinde D vitamini eksikliği olduğu belirtilmektedir.
D vitamini ölçümü kandan yapılmaktadır. Ölçüm için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. HPLC, kemiluminisans, RİA, ELISA gibi.