İNFLUENZA A/H1N1 Virüsü

Domuz Gribi Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Korunulur?

İNFLUENZA A/H1N1 GRİP (DOMUZ GRİBİ) VAKALARIYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME VE DAVRANIŞ ŞEMASI

Domuz gribi olarak da adlandırılan, influenza A/H1N1 infeksiyonu ile ilgili olarak aşağıdaki veriler doğrultusunda davranılması önerilmektedir.

1. Hangi Durumlarda İnfeksiyondan Şüphelenelim ?
Başka bir nedenle açıklayamadığımız 38 C' yi aşan ateş veya ateş hikayesi olan hastalarda, aşağıdaki bulgulardan en az birisi de varsa, H1N1 infeksiyonundan şüphelenmeliyiz.
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Yaygın vücut ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Solunum güçlüğü
  • Kusma, İshal

2. Eğer Bu Belirtiler Yoksa, H1N1 İnfeksiyonundan Şüphelenmeli miyiz ?
Hayır. Bu durumda, başka hastalıklar yönünden değerlendirme ve araştırma yapmak gerekir.

3. H1N1 İnfeksiyonu İçin Risk Grupları Hangileridir ?
Hastalık Kimlerde Ağır Seyredebilir ?
 
  • Gebeler
  • 2 yaş altındaki çocuklar
  • Kronik karaciğer hastalığı olanlar
  • Kalp-damar hastalığı olanlar
  • Kronik böbrek, hematolojik ve metabolik hastalığı olanlar
  • Nöromusküler hastalığı olanlar
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (HIV-AIDS, kanser hastaları, steroid kullananlar)
  • Aşırı kilosu olanlar (vücut kitle indeksi > 35)
  • 18 yaş altı sürekli aspirin kullanması gereken hastalar
  • 65 yaş üstü kişiler


Bu gruplarda hastalık normalden ağır seyredebilir.

4. Eğer Hasta Belirtilen Risk Grubunda İse ve Olası Vaka Belirtileri Gösteriyorsa Ne Yapmalıyız ?
Hasta eğer aynı zamanda solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, ciddi ve aralıklı kusmalar, genel durumunda bozulma veya 5 günden fazla süren ateş durumu da gösteriyorsa, hastayı mutlaka İnfeksiyon Kliniği' ne yatırmak gerekir.

- Eğer farklı bir basamakta ise, bir üst basamağa sevk gerekir.
- Hastada antiviral tedaviye başlanır.
- Örnek alınarak laboratuvara ulaştırılır.

5. Hasta Risk Grubunda Yer Alıyor, Olası Vaka Belirtileri Gösteriyor, Ancak Ciddi Hastalık Belirtileri Göstermiyorsa (yukarıdaki belirtileri göstermiyorsa)
  • Bu durumda, hastayı ayaktan izlemek yeterlidir.
  • Antiviral tedaviye başlanılmalıdır.
  • Altta yatan hastalığı yönünden ilgili uzmandan konsültasyon ve değerlendirme istenilmelidir.
  • Hasta, ciddi hastalık belirtileri geliştiği takdirde, ilgili uzmana başvurması yönünde bilgilendirilmelidir.
6. Hasta Risk Grubunda Yer almıyor, Ancak Ateş, Boğaz Ağrısı Gibi Olası
Vaka Belirtilerini Gösteriyorsa:
Eğer solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, ciddi ve aralıklı kusmalar, genel durumda kötüleşme, 5 günden fazla süren ateş durumu varsa: hastayı yatırmak veya donanımı uygun bir üst basamağa sevk etmek gerekir.

Antiviral tedaviye hemen başlanmalıdır.
Bildirim yapılmalıdır.
Hastadan uygun örnek alınarak, laboratuvara ulaştırılmalıdır.
  • Hastaya yatış gerekmez.
  • Antiviral tedavi gerekmez
  • Semptomatik tedavi verilebilir (parasetamol gibi) (çocuklara aspirin verilmemelidir.)
  • Bulaştırmayı önlemek ve azaltmak amacıyla gerekli kişisel temas izolasyonu ve hijyenik önlemler konusunda bilgi verilmelidir.
  • Ciddi hastalık belirtileri konusunda hasta bilgilendirilmelidir.
  • Bu belirtiler gelişirse hasta acilen sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
8. Salgının Yayılış Hızı Nasıldır ?
Şu anda toplam sayı konusunda bir şey söylemek mümkün olmasa da saptanan hasta sayısı, bir hafta içinde 700 civarından 1400 civarına yükselmiştir. Ayrıca, belirlenemeyen olguları da göz önünde tutmak gerekir. Bu durumda Türkiye' de onbinlerce-yüzbinlerce, kış boyunca milyonu aşan sayıya ulaşılabileceği tahmin edilebilmektedir.

9. Hastalığın Bildiğimiz Gripten Farkı Var mıdır ?
Önemli bir farkı yoktur. Bu da her yıl özellikle kışın salgın yapan ve çoğumuzun geçirdiği grip virüsünün bir tipidir.

10. Bildiğimiz Gripten Daha Ağır Bir Seyir mi Görülmektedir ?
Bunu söylemek mümkün değildir. Hatta izlenilen vakaların seyrinin nispeten hafif olduğu söylenebilecek durumdadır.

11. Ölüm Oranı Nasıldır?
Dünyada ortalama ölüm oranlarının % 1 civarında olduğu söylenebilir. Ülkemizde bu oranın altında seyretmektedir. Ölüm görülen hastaların çoğunluğu, risk gruplarında bulunan hastalardır. Paniğe gerek yoktur.

12. Hangi Durumdaki Hastalar Yatırılmalıdır ?
Yukarıda belirtildiği gibi, ciddi hastalık belirtileri gösteren hastalar yatırılmalıdır. Hafif hastalık belirtileri gösteren hastalar evlerinde izlenmelidir, ancak durumlarında ciddileşme olduğunda hastaneye yatırılmalıdır.

13. İzolasyon Gerekli midir ?
Sıkı bir izolasyona gerek yoktur. Çünkü hastalık artık her yerdedir. Okulda, otobüste, sinemada v.b. Hastanede yatış yapılan hastaların yatırıldığı odaların kapıları kapalı tutulmalıdır.

14. Antiviral İlaç Kimlere Verilmelidir ?
Yukarıda belirtildiği gibi, ciddi hastalık belirtileri gösteren gruba verilmelidir.

15. Okullar Tatil Edilmeli midir ?
Bunun kararını idari makamlar verecektir. Ancak, eğilim eğitimin devam ettirilmesidir. Okullarda tatilden çok, hastalanan çocukların okula gönderilmemesi ve evde bırakılması uygundur. Bir hafta istirahat yeterlidir.

16. Aşı Yapılmalı mıdır ?
Risk gruplarına aşı uygulanmalıdır. Sağlık personelinin aşılanması uygundur. Aşı zorunlu değildir. Aşı kararı, bireysel olarak verilmelidir. Aşının, bilinen grip aşılarından bir farkı olmayıp, daha fazla bir yan etkisi de yoktur.

17. Nasıl Korunmalıyız ?
Salgından kaçmak kolay değildir. Çünkü virüs artık toplumun içindedir. Ancak yine de kişisel izolasyon önlemlerine dikkat edilmelidir. Tokalaşma, kağıt mendil kullanma, hapşırırken dikkat, her temastan sonra el yıkama gibi. Aşılama da bir seçenektir.

18. Tanı İçin ne Yapıyoruz ?
Laboratuvarımızda halen, tanı için Influenza A hızlı antijen testi yapıyoruz. Bu test, domuz gribine neden olan H1N1 ile, ayrıca H3N2 suşlarını içermektedir. Test pozitif ise, % 98 oranda H1N1 pozitif çıkmaktadır. Testin çalışma süresi 15 dakikadır. Test için burundan sürüntü alınmaktadır.

DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Grip nedir?

Grip, influenza A virusu tarafından oluşan bir infeksiyon hastalığıdır. Hastalık, ateş yüksekliği (38°C üzerinde), şiddetli kas ağrısı, eklem ağrıları, baş ağrısı, titreme, kuru öksürük ve halsizlik şikayetleri ile başlamaktadır.

Bu şikayetlere bazen boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kanlanma, karın ağrısı, ishal ve kusma eklenebilmektedir.Genellikle bir hafta içerisinde belirtiler kaybolmakta, ancak halsizlik yakınması 2 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Domuz Gribi Ned Domuz gribi, İnfluenza A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan viral bir hastalıktır. Hastalık, ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüştür. Daha sonra dünyanın bir çok ülkesine yayılmıştır.

Hastalık neden domuz gribi olarak adlandırılmaktadır?
‘Domuz gribi‘ olarak adlandırılmasının nedeni, domuzlar arasında görülen grip virusunun oluşturduğu grip hastalığına benzerliğinden dolayıdır.

Domuz gribi nasıl bulaşır?
Hastalık, insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Belirtilerin başlamasından bir gün önce ve 7 gün sonrasına kadar, hastalar bulaştırıcıdır. Virüsün bulaştığı yerlere temas edildikten sonra, ellerin ağıza veya buruna götürülmesiyle geçiş mümkün olmaktadır.

Domuz gribi insanlarda hangi yakınmalara neden olur?
Koltuk altında ölçülen 38°C üzerine çıkan ateş yüksekliği ile birlikte;
Öksürük Yaygın kas ağrısı Boğaz ağrısı Baş ağrısı Burun akıntısı Halsizlik Nefes almada zorluk İshal Kusma gibi yakınmalar görülmektedir.

Domuz Gribi’ hastalığının tedavisi var mıdır?
Grip hastalığında kullanılan antiviral ilaçlar, domuz gribine de etkilidir. Ancak, bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gereklidir.

Grip hastalığı tanısı alan hastalar ne yapmalı?
• Öksürme, hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendil ile kapatılmalı, mendil kullanıldıktan sonra çöp kutusuna atılmalıdır.
• Eller 15-20 saniye süreyle bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Alkol içeren el antiseptikleri, su ve sabuna ulaşılamayan durumda etkili olmaktadır.
• Domuz gribi tanısı alan hastaların bulunduğu mekan, sık sık havalandırılmalıdır.
• Bu kişiler, çevredeki insanlardan uzak durmalıdır.
• Beslenmesine dikkat etmeli ve bol sıvı almalıdır.
• Basit cerrahi maske, evdeki diğer kişileri korumak için kullanılabilmektedir.

Domuz gribinin bulaşması nasıl önlenebilir?
Günlük temizlikte kullanılan deterjanlar, 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu virüsün ortamdan uzaklaştırılması için yeterlidir. Hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol de virüsün öldürülmesini sağlamaktadır. Grip virusunu taşıyan hastalara ait malzemeler, yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır.

Korunma amaçlı ne tür maskeler kullanılabilir?
Virüsün bulaşını engellemek için basit cerrahi maske kullanılabilmektedir. Bu tür maskeler öksürük, aksırık yoluyla ortama yayılan damlacıkları tutmada yeterli olmaktadır. Domuz gribi şüphesi olan biri ile temas durumunda ne yapılmalı? Şüpheli kişiyle temastan sonra 7 gün boyunca ateş yüksekliği, öksürük, yaygın kas ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, nefes darlığı gibi belirtiler yönünden takip etmek gerekmektedir. Bu süre içerisinde kişide belirtilen şikayetler oluşursa, doktora başvurması gerekmektedir.

Acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir? 
Domuz gribi olan hastalarda yetişkenler için nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, çocuklarda ise ateş yüksekliği, hızlı veya zor nefes alma, vücutta solukluk, morarma, ateş yüksekliği ile birlikte döküntü acil müdahale gerektiren durumlardır.

Yurt dışına seyahat edecek kişiler için dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Zorunlu haller dışında ‘Domuz Gribi’nin yaygın olduğu ülkelere seyahat ertelenmelidir.

Seyahat zorunlu ise; Kapalı ve kalabalık ortamdan uzak durulmalı Hasta kişilerin yer aldığı ortamda bulunmamalı Hasta kişiler ile aynı ortamda bulunmak zorunlu ise, cerrahi maske takılmalı Eller, bol su ve sabun ile sık sık yıkanmalıdır.