HbA1c (Glukohemoglobin), Sebia Kapiller Elektroforez
Yöntem Kapiller Elektroforez
Örnek Türü EDTA lı Tam Kan
Alım Şartları Örnek soğuk ortamda tutulmalı ve transport edilmelidir.
Örnek Red Kriterleri Uygun koşullarda alınım ve transportu yapılmamış
Saklama Koşulları 2–8ºC de 1 hafta
Örnek Miktarı 2 ml
Çalışma Günü Her gün
Sonuç Günü Ertesi gün
HbA1c (Glukohemoglobin), Sebia Kapiller Elektroforez Hakkında Klinik Açıklama HbA1c olarak kisaltilmaktadir. Diger adiyla glikozillenmis hemoglobin, Diabetes Mellitus tanisinda, hastalarinin kan sekeri konsantrasyonlarinin uzun vadeli kontrolünde ve risk altindaki bireylerin degerlendirilmesinde kullanilmaktadir.
HbA1c seviyesi bireye bagli olarak yaklasik 8-12 hafta önceki ortalama glikoz konsantrasyonunu yansitir. HbA1c analizi ile öngörülen rutin araliklarla takip edildiginde kisinin glisemik kontrolü hakkinda bilgi vermektedir. Kan ve üriner glikoz tayinlerine göre uzun dönem glisemik kontrol için çok daha iyi bir indikatördür.
Çok yüksek kan glukoz konsantrasyonlarina sahip diyabetik hastalar, normal bireylere göre 2 ila 3 kat daha fazla HbA1c düzeyine sahiptir.
Tanida HbA1c kullanmanin avantajlari:
-Kronik hiperglisemi için bir degerlendirme saglar
-Daha sensitif sonuçlarin elde edilmesi olanagini sunar.
-Test için açlik gerekmemektedir.
-Bireysel degiskenlik düzeyi çok düsüktür.
- Tek bir test ile hem tani hem de hastaligin izlenmesi mümkündür.
Diabetes mellitus tanisinda; semptomatik olan ve ayni zamanda> 200 mg / dL plazma glikozu artisi olan kisiler disinda, tekrarlanan bir ölçüm ile yüksek HbA1c dogrulanmalidir.
HbA1c düzeyi insülin tedavisi alan diyabet hastalarinda yilda en az 4 kez, insülin kullanmayan vakalarda ise yilda en az 2 kez degerlendirilmelidir.
HbA1c düzeyi düsük olan bireylerde ortalama kan glikoz düzeyi düsük olmasi nedeniyle hipoglisemi görülme riski yüksektir.
HbA1c düzeyinin çok düsük oldugu durumlar da olabilmektedir. Bu kisilerde ortalama kan glikoz düzeyi çok düsük oldugundan hipoglisemi riski artmaktadir. Özellikle 2 yasindan küçük çocuklarda beyin halen gelisimini sürdürdügünden, düsük kan glikozu ile birlikte yineleyen ciddi hipoglisemi ve konvülsiyonlar beyne zarar verebilir.
Okul öncesi çocuklarda ciddi hipoglisemiden kaçinmak öncelikli hedef olmalidir ve bu durumlarda HbA1c tahlilinin önemi arttirmaktadir.