Yeni Zika Virüsü Testleri

       Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’ yi de Zika Virüsü Yönünden Riskli Ülkeler Arasında İlan Etti

            Reuters’ in haberine göre, DSÖ, önlem alınmaması durumunda Aedes sivrisineklerinin 18 ülkede virüsü yayabileceğini açıkladı.

            Bu 18 ülke, en yüksek riskten düşüğe doğru şöyle sıralanıyor:

            Fransa, İtalya, Malta, Hırvatistan, İsrail, İspanya, Monako, San Marino, Türkiye, Yunanistan, İsviçre, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Gürcistan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ.

            Görüldüğü gibi Türkiye, büyük ülkeler içindeki 4. Risk altındaki ülke durumunda görünmektedir.

            Laboratuvarlarımızda Zika Virüsü Testi Yapılmaya Başlanmıştır

         Zika Virüs tanısına yönelik olarak, dünyada şu anda Real-Time PCR kitleri geliştirilmiştir. Gelişim Tıp Laboratuvarları’ nda Real-Time PCR kiti ile çalışma yapılmaktadır.

            CE onaylı, ELISA ile IgM aranması çalışmaları da  laboratuvarlarımızda başlamıştır. 

            İlgilenenlerin bilgilerine sunulur.

Zika Virüs İnfeksiyonları Hakkında Genel Bilgiler

Zika virüsünün Latin Amerika’nın ardında dünyanın çeşitli bölgelerinde de görülmesi ve hızla yayılması tedirginliğe yol açıyor. Dünya Sağlık örgütünden gelen bir uyarı da Zika virüsü tedirginliğinin ülkemize kadar gelmesine neden oldu.

Zika virüsü taşıyan Aedes sivrisineklerinin ulaştığı yerlerde hastalığın yayılabileceği uyarısında bulunan Dünya sağlık Örgütü, riskin en yüksek Madeira adası ve Karadeniz’in kuzeydoğu sahilleri olduğunu belirtti.

Reuters’in haberine göre, örgüt önlem alınmaması durumunda  Aedes sivrisineklerinin 18 ülkede virüsü yayabileceği açıkladı. Bu 18 ülke en yüksek riskten düşüğe doğru şöyle sıralanıyor:

Fransa, İtalya, Malta, Hırvatistan, İsrail, İspanya, Monako, San Marino, Türkiye, Yunanistan, İsviçre, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Gürcistan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ. Kalan 36 ülkede ise risk düşük ya da çok düşük.

Orta ya da yüksek risk taşıyan 18 ülkenin yetkililerine, virüs taşıyıcılarına karşı önlem alınması, sağlık çalışanlarının erken tanı için eğitilmesi, vakaların erken raporlanmasının sağlanması ve gebeler başta olmak üzere risk altındakilere kendilerini korumaları için yardım edilmesi gibi konularda çağrı yapıldı.

Peki, Zika virüsü ülkemizi için gerçekten tehdit ediyor mu? Hastalığın belirtileri neler? Tedavisi var mı? Zika virüsü ile ilgili akıllara gelen Tüm soruları AjansHaber’e değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şafak Göktaş Zika virüsünün ilk çıktığı anda Türkiye için tehlike teşkil etmediğini ama mevcut şartlarda artık tüm dünya için büyük bir sorun olacağını söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şafak Göktaş Latin Amerika'da ortaya çıktığı anda Türkiye için risk oluşturmayan Zika virüsünün artık ülkemiz için de ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı.

İşte Göktaş’ın dünyayı korkutan virüs Zika hakkında AjansHaber’e yaptığı o değerlendirme:

“TÜRKİYE İÇİN TEHDİT OLARAK GÖRMEMİŞTİK AMA…”

Zika Güney Amerika’da ilk çıktığı zaman Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını düşünmüştük ama artan ulaşım kolaylığı ve turizm faaliyetlerinde ilerleyen dönemde Türkiye için de bir tehdit olabileceği artık gündeme gelmeye başladı. Yaz aylarının gelmesi ile de Zika virüsü etki alanını daha da fazla artırır diye düşünüyoruz.

“NASIL EBOLA YAYILDIYSA ZİKA DA YAYILABİLİR”

Reuters’in bahsettiği iddia ürkütücü olmakla birlikte maalesef mümkün de görülüyor çünkü bir kişinin Güney Amerika’dan kalkıp Asya’ya Avrupa’ya geçmesi çok kolay. O yüzden bizim pandemi dediğimiz tüm dünyaya bir salgın olarak yayılma ihtimali var. Nasıl ebola Afrika’da doğup Avrupa’da Amerika da gözüktüyse dünyanın herhangi bir yerinde olan bir enfeksiyon diğer bir bölgede çok rahat görülebilir.

“ZİKA’NIN EN BÜYÜK BELİRTİSİ…”

Zika’nın yaptığı en büyük belirti çocuklarda mikrosefali dediğimiz çocukların kafasının küçük olarak doğmalarıdır. Bu da aynı zamanda zeka geriliğine de yol açmaktadır. Bulaşma yollarında da ana etken aedes denilen sivrisinekler… Bu tür sivrisinekler Türkiye’de fazla yok o bakımdan biz biraz daha rahatız. Güney Amerika’da daha fazla bulunan bir sivrisinek türü… Bunun yanında sadece sivrisinekle değil cinsel yönle bulaştığı da kanıtlandı. Bu durum da Zika’nın bulaşma riskini haliyle artırdı. Kan yoluyla yani kan verme işlemi ile de bu virüs insandan insana geçme özelliği taşıyor. Hamilelik döneminde anneden çocuğa bulaşma ihtimali çok yüksek.

DİĞER BELİRTİLERİ

Belirtilerinin en önemlisi yüksek ateştir. Zika, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi kanamalı ateş gurubundan bir hastalıktır. Belirtiler hemen hemen bu hastalıkla aynıdır. Zika virüsüne yakalanan hastanın vücudunda ateş ve kanama görülebilir. Eklem ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk diğer belirtileridir. Bu belirtiler 3 günden fazla sürerse Zika virüsünden şüphelenilebilir. Tabi ki endemik bölgelerde yani bu hastalığın bulunması muhtemel olan yerlerde bu geçerlidir.

 “ABD AŞI HAZIRLIYOR”

Özellikle Amerika’da Zika virüsü ile ilgili aşı gelişimi çalışmaları yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’de bu çalışma ile ilgili bir açıklama yapmıştı. İn aktif aşı dediğimiz virüsün canlı olmayan hali ile hazırlanacak bir aşı olacak. Muhtemelen yakında bu aşı da çıkarılacak.